fbpx
Skip to main content
Šljive

Evo zašto ŠLJIVE treba da JEDETE SVAKI DAN, a naročito ako bolujete od OVE BOLESTI! (FOTO)

Foto: Profimedia
Jedna šljiva zamenjuje šaku borovnica?

Šljiva jača kosti, smanjuje rizik od oboljevanja od raka debelog creva, a konzumacija 12 šljiva prosečne veličine na dan tokom dva meseca snižava nivo lošeg holesterola.

ELIKSIR ZDRAVLJA: MASLINOVO ULJE čuva KOSTI i MOZAK! Pozitivna DEJSTVA na ljudski ORGANIZAM su...

Šljiva
Foto: Profimedia

OVO POGREŠNO RADIMO: Evo zašto je bitno ne samo piti VODU, već i znati KAKO se to RADI!

Antioksidansi iz šljiva uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog holesterola.

Ova voćka je nezaobilazan izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i kolača, treba je jesti i svežu jer sadrži vitamin C (od 5 do 8 mg na 100 g, zavisno od vrste), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 mg na 100 g kalijuma. Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element pobrinuće se da ne dođe do koagulacije trombocita koja je zaslužna za aterosklerozu i druge bolesti srca.

VAŠE TELO VRIŠTI ZA POMOĆ: Ovo su deset SIGNALA da niste BRINULI o svom fizičkom ZDRAVLJU!

Šljive
Šljive
Foto: Profimedia

ZABRANJENO U DIJETAMA: Ovo voće NIJE dobar IZBOR ukoliko pokušavate da smršate!

Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće. Ova nezaobilazna kraljica marmelade prvi je izbor i kod konstipacije, odnosno zatvora. Dihidroksi-fenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak.

Pomažu mu i sorbitol i fenoli, kao i biljna vlakna, a 25 g suvih šljiva, što je ekvivalent u proseku tri ploda, osiguraće nam 5 posto potrebnog dnevnog unosa vlakana koji je za muškarce od 19 do 50 godina 25 posto, a za žene iste starosne grupe 7 posto.

Jedno istraživanje je pokazalo i da će se konzumacijom oko 100 grama suvih šljiva na dan u periodu od tri meseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.

REŠAVAMO NEDOUMICE: Znate li koja je RAZLIKA između KIMA i KUMINA? (FOTO)

Šljive
Šljive
Foto: Profimedia

POSPANI STE: Proverite vašu listu NAMIRNICA, možda se na njoj nalazi neka od OVIH!

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa 2. One mogu smanjiti nivo triglicerida i glukoze u krvi, za šta je zaslužan lutein. Takođe, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na insulin, a pozitivno utiču i na insulinsku osetljivost.

 

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd