Skip to main content
Nenad Popović

Nenad Popović poručio: Izvoz IT-a ove godine dostiže milijardu evra

Foto: Tanjug
Država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama

Srbija će ove godine prvi put dostići izvoz IT-a vredan milijardu evra, izjavio je danas ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović i naglasio da je u 2017, takođe, prvi put naša zemlja izvezla više IT proizvoda nego žitarica.

Popović je rekao da će u 2018. izvoz IT-a biti povećan za oko 20 odsto.

Takođe, država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama, naglasio je Popović u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen Evropski institut za inovacije i tehnologije (Evrpske komisije) - EIT Awarenes s Day in Serbia.

Šta novo donosi ''srpski Davos'': Od fiskalne konsolidacije do digitalizacije

Popović ističe da je u 2018. za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koje će biti na raspolaganju njegovom ministarstvu sredstva biti ukupno povećana pet puta za razvoj inovacija.

- To odlično pokazuje namere Vlade Srbije i kako se odnosi prema inovacijama - dodao je ministar.

Popović je naveo i da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbje dostigao 750 miliona evra i prvi put u istoriji prevazišao izvoz žiarica iz naše zemlje. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT EK) je, u saradnji sa PKS i Fondom za inovacionu delatnost, organizobslo info dan "EIT Awarenes s Day in Serbia".

Mladen Šarčević
Maden Šarčević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Popović je istakao da je EIT vodeća evropska institucija u toj oblasti i da je današnji skup u PKS važan za saradnju nauke, privrede i inovacione sredine. Naveo je da će EIT 13. februara organizovati info dan i da je će privrednici danas moći da dobiju sve informacije kako mogu da sarađuju sa tom institucijom.

Popović je naglasio da vlada pomaže razvoj inovacione infrastrukture i povezivanju svih učesnika. Ministar prosvete Mladen Šarčević je izrazio uvrenje da će EIT otvoriti svoja vrata Srbiji i naglasio da uspostavljanjem saradnje sa tim institutom Srbija može da iskoristi sav svoj inovativni potencijal i postane lider u regionu.

Sajam prehrambenih proizvoda u Moskvi: Učestvuju kompanije iz 63 zemlje, među njima i 15 iz Srbije

Kako je rekao, EIT ima vizju za jačanje inovativnog i preduzetničkog duha, kao i da ponudi rešenje za neke od najvećih izazova sa kojima se Evropa suočava, kao što su klimatske promene, održivo snabdevanje energije, digitalizacija i sve druga, a kako bi se održao ekonomije i otvorila radna mesta za visoko obrazone stručnjake.

Ova inicijativa povezuje privredu, obrazovna društva i naučno istraživačke organizacije,u cilju da se podigne konkurentnost i obezbedi održivi razvoj.

Šarčević je podsetio da institut stvara partnerstva poznata kao zajednice znanja i inovacija, razvija inovativna rešenja, stvara novu generaciju preduzetnika i drugo, što sve može da pomogne našoj privredi. Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je cilj skupa prezentacija aktivnosti inovacione zajednice koju okuplja Evropski institut za inovacije i tehnologije i mogućnosti za buduću saradnju sa srpskom naukom i privredom.

U čast najpoznatijem srpskom naučniku: NBS izrađuje MILION kovanica sa likom Nikole Tesle

Rekao je da je veliko interesovanje za taj skup, s obzirom da prisustvuje više od 200 predstavnika države, akademske - naučno-istraživačke i poslovne zajednice.

Čadež je naglasio da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segementa srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za finansijskom podrškom realizaciji inovacionog potencijala, inovativnih ideja i projekata.

IT

Ukazao je i na važnost povezivanja i jačnja saradnje privrede sa obrazovnim institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama, kao i povezivanja velikih kompanija sa inovativnom start up zajednicom koja je u Srbiji sve brojnija i čije ideje i proizvode svet sve više primenjuje.

- Inovacije, preduzetništvo, edukacija, efikasnije korišćenje sredstava iz evropskih fondova, kao što je ''Horizon'' i bolji pristup finansijama, veća primena naučnih istraživanja u privredi - visoko su rangirani u agendi Privredne komore Srbije - rekao je on.

Novi udarac za kriptovalute: Banke zabranile kupovinu bitkoina kreditnim karticama

Čadež je rekao da je Upravni odbor PKS na poslednjoj sednici doneo odluku o formiranju Saveta za saradnju nauke i privrede i da će konstitutivna sednica saveta biti održana krajem ovog meseca.

Zahvaljujući sprovođenju projekta Climate KIC - Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, kojim u Srbiji koordinira Privredna komora Srbije, u protekle gotovo dve godine kroz edukativne programe prošlo je oko stotinu mladih ljudi, a finansijsku i ekspertsku podršku za razvoj svojih „zelenih“ ideja dobilo je čak 26 startupova, od kojih je polovina novih, izraslih upravo iz ovog projekta.

Ako vam je račun izbledeo, evo kako da izvršite reklamaciju

- U ovoj sali su danas startapovi iz raznih oblasti - od IT, preko agrobiznisa, upotrebe obnovljivih izvora energije, reciklaže industrije do medicine, koji uveravam vas zaslužuju pažnju i podršku i evropskih i korporativnih fondova - naveo je Čadež.

Direktor EIT-a Martin Kern je predstavio mogućnosti saradnje i zahvalio Fondu za inovacionu delatnost i PKS na organizovanju info dana. Istakao je i da je PKS pravo mesto na kome treba ukazati na značaj povezivanja preduzetništva i inovacija.

Važno za SVE GRAĐANE Srbije: Lična dokumenta JEFTINIJA za trećinu

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je kazao da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih predpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava. Skup je organizovan sa ciljem podizanja svesti i upoznavanja stručne javnosti i poslovne zajednice sa ulogom i aktivnostima EIT-a.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd