fbpx
Skip to main content
Crkva Svete Trojice, Gornji Adrovac

UPOZNAJMO SRBIJU: Ljubavnik Ane Karenjine poginuo na jugu Srbije (FOTO, VIDEO)

Foto: Facebook/Crkva-Sveta-Trojica-Gornji-Adrovac
Nedaleko od Aleksinca nalazi se Gornji Adrovac, poslednje mesto koje je video pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski.

Baš u ovom malom, bajkovitom mestu poginuo je pukovnik Rajevski koji je Tolstoju poslužio za stvaranje lika Vronskog u neprevaziđenoj ljubavnoj priči o "Ani Karenjinoj". Na kraju puta, u zelenim brdima Jastrepca, usred lipove šume, nalazi se prelepa crkva u ruskom stilu. Iza nje je jarak koji je deli od oranica, šljivika i voćnjaka Pomoravlja.

Porodica Rajevski kao inspiracija ruskih književnika

Nikolaj Treći Rajevski dolazi iz jedne od najpoznatijih ruskih porodica 19. veka. Njegov deda, Nikolaj Prvi, heroj je Otadžbinskog rata, a o njegovim podvizima u Borodinskoj bici Tolstoj je pisao u romanu "Rat i mir". Baka Nikolaja Trećeg, unuka je velikog naučnika Lomonosova, a otac našeg heroja bio je general-potpukovnik i borio se protiv Turaka. Osnovao je grad Novorosijsk, a Puškin mu je posvetio poemu "Kavkaski zarobljenik".

Nikolaj Treći Rajevski govorio je ruski, engleski, nemački, francuski i srpski jezik, interesovao se za istoriju slovenskih naroda, a bio je diplomac fizičko-matematičkog Univerziteta u Moskvi.

Kada stojite u porti crkve lako možete da zaronite u prošlost. Okrenete se oko sebe nekoliko puta, pa vam se pričini da ka vama jaše ruski kozak, a da vas gleda neko rumeno dete okruglih obraza skriveno iza drveta. Idila svojstvena svemu što je rusko, rekli bi rusofili. Mir svojstven pravoslavnim hramovima, rekli bi vernici. Nešto nadčovečanski, rekli bi turisti koji i slučajno kroče  u priču o zaljubljenoj Ruskinji i mladom Vronskom, tj. Rajevskom.

Baš tu, na tom mestu na kome sad stoji crkva, mestu na kome uživaju i vernici i radoznali posetioci, tu se vodio težak rat. Gorelo je selo tog avgusta 1876. godine, kada su Turci udarili na srpske položaje, sa petnaest puta više vojnika i modernijim naoružanjem. Srbima su tu i tada pomagali dobrovoljci iz Evrope, ali su Rusi bili najmnogobrojniji. Vodio ih je general Černjajev, a među njima je, u prvim borbenim redovima, bio 37-godišnji pukovnik Nikolaj Rajevski.

Na brdu na kome sada ponosno stoji crkva Svete Trojice poginulo je hiljade boraca – sa obe zaraćene strane. Poginuo je i sam Nikolaj Rajevski koji je u to vreme mnogima bio nepoznat, ubio ga je geler. Uskoro, međutim, "vaskrsava" i stiče svetsku slavu, piše srbijuvolimo.rs. Dve godine po pogibiji on postaje Aleksej Vronski u Tolstojevom romanu. Tako je ovaj vojnik, i kao Nikolaj i kao Aleksej, obeležio srpsku istoriju 19. veka i utisnuo Srbiju u važne stranice svetske književnosti.

Crkva Svete Trojice, Gornji Adrovac - spomenik Rajevskom
Foto: Facebook/Crkva-Sveta-Trojica-Gornji-Adrovac

Njegovo srce i dalje kuca u Srbiji

O ovoj crkvi i mladom Rajevskom, pisao je i veliki Momo Kapor u knjii "Putopis kroz biografiju":

"I evo putujem, posle toliko godina da se poklonim seni Vronskog u selu Gornji Adrovac, kao da odlazim da obiđem grob sina koga nikad nisam imao."

Iako je poginuo na mestu na kome je danas ova spomen-crkva, vojnici su ga sahranili u crkvi Sveti Roman, koja se nalazi nedaleko odatle. Ana Mihajlovna, Nikolajeva majka, prenela je sinovljeve ostatke u Rusiju, a od njih se oprostila Srbija – i to uz najveće vojne počasti, a ceremoniji je prisustvovao i sam knez Milan Obrenović. Ipak, kruži legenda da je u Srbiji ostalo srce Nikolaja Rajevskog, heroja koji je poginuo za slobodu bratskog naroda.

Crkva Svete Trojice, Gornji Adrovac
Foto: Facebook/Crkva-Sveta-Trojica-Gornji-Adrovac

Crkvu je podigla grofica Marija Rajevska, supruga Nikolajevog brata Mihaila, 1903. godine, a zemljište na kome je crkva izgrađena, od seljaka je kupila srpska kraljica Natalija Obrenović. Grofica Rajevska tada je darovala i novac za izgradnju crkve koja se nalazi u dvorištu ispred crkve. Lipe su, takođe, došle iz daleke Rusije, kako bi srce sina porodice Rajevski podsećale na rodni kraj.

Koliko su meštani ponosni na ovu znamenitost možete videti i u kratkom filmu učenika OŠ "Vuk Karadžić" iz Žitkovca:

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd