Utorak 19. mar 2024.
Džordž Soroš

Soroš i Rokfeler finansirali Haški tribunal: Tri milijarde dolara za presude Srbima

Foto: Profimedia
Neki od donatora su, zvanično, bili i SAD, Kanada, Italija, Holandija, Malezija, Pakistan

Haški sud, uz novac iz UN, finansiran i donacijama Rokfelera, Soroša, arapskih zemalja, kao i iz "crnih kanala". Tri milijarde dolara za presude Srbima. Sudije, tužioci, istražitelji, savetnici, prevodioci, analitičari, sekretari... - haška administracija koštala je građane sveta dve i po milijardi dolara! Brojala je 1.238 zaposlenih iz 84 zemlje. Toliko novca su, prema zvaničnim izveštajima, izdvojile Ujedinjene nacije. Bilo je, međutim, i obilja donacija u novcu i raznim drugim vrstama pomoći.

Tako je u početku ogromna sredstva izdvajala Saudijska Arabija, koja je s tim prestala kada su počele da se podižu optužnice protiv muslimana. Među donatorima su, zvanično, bili i SAD, Kanada, Italija, Holandija, Malezija, Pakistan...

Donatori su bili i razne organizacije i institucije, kao što su Fondacija "Rokfeler", Otvoreno društvo Džordža Soroša, Univerzitet Utreht, Fondacija "Mekartur"...

Ali ni to nije sve, dosta novca "otišlo" je, kroz "crne kanale" - na korupciju. Tako je nedavno izašlo na videlo da je glavni haški tužilac Luis Morena Okampo, koji je bio na funkciji pre Serža Bramerca - bio podmićen. Okampo je priznao da je njegova porodica prikrivala novac kroz različite firme sa adresom na određeno poštansko sanduče.

A da li se isplatio uloženi novac? Stručnjaci kažu da nije, jer Tribunal nije ispunio nijedan od svojih zadataka. S obzirom na to da je od 161 osobe, koliko ih je optuženo u Hagu, osuđeno najviše Srba - njih 67 - moglo bi se reći da je preko tri milijarde dolara uloženo da bi se presudilo Srbima.

Haški tribunal otišao bez pravde za srpske žrtve: CRNI KARTONI za nepravedni i politički sud

Za haške sudije i tužioce, koji su bili uglavnom prosečni pravnici i bez ozbiljnih karijera u matičnim državama, deljenje haške pravde bila je prilika za basnoslovnu zaradu i brzo punjenje džepova. Iako su oni primanja vešto skrivali, zna se da su, zvanično, najveću platu imali predsednik suda i glavni tužilac, a posle njih sudije u većima.

Sudija Alfons Ori je 2008. godine priznao da zarađuje 233.000 dolara godišnje, ili skoro 20.000 dolara mesečno. A u jednom momentu se spekulisalo o tome da Serž Bramerc prima mesečno - 40.000 evra.

Serž Bramerc
Foto: Profimedia

On je nedavno za nemačke medije rekao da njega niko nije pokušao da podmiti.

- Svake godine moram da UN podnesem račun o svojoj finansijskoj situaciji, uključujući kredite i investicije - naveo je Bramerc.

Haški lekari zamalo da UBIJU Mladića pogrešnim lekovima

A na pitanje da li je neko pokušao da manipuliše njime, rekao je:

- Što se tiče manipulacija, to je već pitanje definicije. Često sam se sretao sa predstavnicima vlada Srbije, Hrvatske i Bosne. Pogledi koji tamo vladaju ne poklapaju se sa onim što stoji u našim aktima.

A kada je reč o “nižoj” administraciji u Hagu, plata simultanog prevodioca najviše kategorije, na primer, bila je blizu devet hiljada dolara mesečno. Ostali su, uglavnom, plaćani po satu, i to vrlo visokim sumama.

novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Naši advokati koji su branili optužene Srbe u Tribunalu nemaju saznanja o korupciji, ali kažu da onaj ko javno daje novac i donacije ima presudan uticaj na suđenje.

- U Haškom tribunalu je bilo mnogo političkih uticaja, a oni su pogubniji od korupcije. Zna se ko je to kontrolisao - kaže advokat Branislav Tapušković. On smatra da je milijarde dolara koje su utrošene na rad Tribunala trebalo dati za obnovu područja razrušenih u ratu.

Stanišić ostaje na privremenoj slobodi još tri meseca

Advokat Miodrag Stojanović, koji je, kaže, za 14 godina bio branilac u tri predmeta i promenio dosta tužilaca i tri sudska veća, ističe da nema indicija da je neko korumpiran.

- Smatram, međutim, da nije trebalo da sude onako kako su sudili. Moj subjektivni osećaj je da su imali naloge kako će raditi. Ne znam čime je to bilo uslovljeno - kaže Stojanović.

A advokat Toma Fila rekao je da Ujedinjene nacije za Tribunal nisu dale - ništa.

- UN nisu izdvojile ni žute banke za taj tribunal. To je plaćala Amerika od početka, direktno - naveo je Fila, za Sputnjik. - Amerika je plaćala sud tako što je otvorila poseban račun u UN, sa koga se sud plaća i stvara se fikcija da to finansiraju UN.

Toma Fila
Foto: Profimedia

Dakle, kaže Fila, što se tiče deljenja pravde i finansiranja, sve je Amerika orkestrirala, jer je Tribunal američko čedo i oni su ga i plaćali.

BACANjE PARA SE NASTAVLjA

Zatvaranje suda ne znači i kraj trošenja novca. Sud će preostale zadatke obavljati preko takozvanog Mehanizma suda koji će biti u istoj zgradi u Hagu. Teodor Meron će ostati predsednik, a sudije će raditi po pozivu. Sudije neće, kao do sada, biti stalno zaposlene, već će biti formiran spisak na kome će se naći i nove sudije i oni koji su do sada radili. Plaćaće ih, kao i do sada, Ujedinjene nacije ili Amerika.

 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd