Utorak 19. mar 2024.
vršnjačko nasilje

U borbi protiv vršnjačkog nasilja šest ministarstava: Omogućiti deci sigurnost i kvalitetniji sadržaj

Foto: SD/ilustracija
Na problemu vršnjačkog nasilja, radiće sva ministarstva, a cilj je da se ono potpuno iskoreni

 Nakon današnje sednice Vlade formirana je Ministarska grupa za prevenciju vršnjačkog nasilja među mladima u Srbiji, koju će činiti predstavnici šest ministarstava i čije je cilj da se propisi iz raznih ministarstava ujednače, te da se pojasne procedure u smislu gde prestaje nadležnost jednih, počinju ingerencije drugih.

- Cilj je da se deci ponudi više sadržaja, jer ovo je pitanje ne samo lečenja posledica nego i pitanje prevencije - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je objasnio da će se raditi na tri polja, na kaznenoj politici, prevenciji i sprečavanja nasilja nad maloletnicima na internetu.

- Jedno polje je kaznena politika koja je u sistemskom zakonu o obrazovanju već krenula, što podrazumeva da svi učesnici tokom nastave ali i boravka u ustanovama imaju veliku odgovornost - da li je to učenik, da li je to nastavnik ili čak roditelj... I tu već imamo početne dobre rezultate - naveo je ministar.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je u pitanju preventiva, kaže da škole moraju da budu otvorenije za decu, da treba da u školama provode više vremena te da im se ponudi kvalitetniji sadržaj.

- Na duge staze to znači da moramo razmisliti o konceptu celodnevnog boravka dece u školi tamo gde je to moguće - kaže on i objašnjava da se u svetu već primenjuje takozvana Strategija 20-30, a da njena "prethodnica", Strategija 20-20, polako odlazi u prošlost.

Majka zlostavljane devojčice iz Beograda: Ćerka je u školu išla sa ISEČENIM RUKAMA, sada prvi put priznaje nasilje

Koncept celodnevnog boravka, smatra ministar, omogućiće da deca imaju obezbeđenu sigurnost i kvalitetniji sadržaji dok su njihovi roditelji na poslu.

Posebna tema sastanka je bilo "digitalno nasilje" koje, kako kaže, izaziva sva druga nasilja. 

Drug nije meta
Foto: Srbija Danas

- Mi smo naterali sve ustanove da prijavljuju ovakve slučajeve. Do sada smo imali stanje da se malo toga prijavljuje, ''nije se desilo, nije ga bilo - primetio je Šarčević.

Ovom temom, kako je rekao, baviće se pola vlade, a zaključak je da se formira i operativni tim na nivou pomoćnika državnih sekretara koji će se baviti procedurama koje su bitne za ovu temu.

ISPIŠI ME IZ ŠKOLE ILI ĆE ME ONI UBITI... Vapaj devojčice koja je preživela vršnjačko nasilje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević rekao je da je država prepoznala dve stvari na kojima mora da radi u narednom periodu, jedna je vršnjačko nasilje, a druga "kako ćemo da preventivno delujemo da u buducnosti nemamo ovakvih problema".

Zoran Đorđević
Zoran Đorđević
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na problemu vršnjačkog nasilja, dodao je, radiće sva ministarstva, a cilj je da se ono potpuno iskoreni. 

Podsetimo, na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlada Republike Srbije je formirala Ministarski tim sa zadatkom da izvrši analizu postojećih zakonskih rešenja koje se tiču prevencije i intervencije u slučajevima nasilja u školama i uspostavi svrsishodne procedure za razmenu informacija između pojedinih institucija i organa (škola, policija, pravosuđe, centri za socijalni rad i dr) koje bi bile u funkciji prevencije vršnjačkog nasilja.

Ministarski tim čine ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd